Gids Slavernijverleden Nederland CoverDe Gouden Eeuw is prominent aanwezig in het collectieve geheugen van Nederland. De Gids Slavernijverleden Nederland laat de keerzijde zien van deze periode: honderd plaatsen in Nederland die verbonden zijn met het slavernijverleden, niet alleen in steden als Amsterdam en Middelburg, maar over het hele land verspreid, van Enkuizen tot Coevorden, van Groningen tot Limburg. Ook plaatsen die men niet zo snel met slavernij zou associëren, komen aan bod.

Witte bewoners
Sassenheim bijvoorbeeld, begin van de achttiende eeuw een geliefde locatie voor Amsterdamse slaveneigenaren die hun fortuin hadden gemaakt in ’de West’, waar nazaten van tot slaaf gemaakten en slavenhouders hun koloniale herkomst hebben teruggevonden. Of het koffiehuis in Leeuwarden, hoek Nieuwestad Wirdumerdijk dat in de gids werd opgenomen omdat de bewoner, Jan Herlein, er de Beschryvinge van de volk-plantinge Zuriname schreef, het allereerste boek over deze kolonie met een unieke uiteenzetting over de omgang van de witte bewoners met de tot slaaf gemaakten.

Naast de locaties bevat de gids een aantal themapagina’s: nazaten, de rol van de kerk, begraafplaatsen van Afrikanen en Aziaten in Nederland en de rol van de Nederlandse wetgeving bij de rechtvaardiging van slavernij, alsmede twee thematische kaarten: ‘Buitenhuizen, landgoederen en koloniale verbanden’ en ‘Woonplaatsen van gecompenseerde slaveneigenaren in Nederland in 1863’.

De Gids Slavernijverleden Nederland is onderdeel van het project Mapping Slavery over het Nederlandse slavernijverleden en het hiermee verbonden erfgoed. Mapping Slavery NL brengt de historische plaatsen in kaart van het slavernijverleden van het Nederlandse koloniale rijk. Eerder verschenen Gids Slavernijverleden Amsterdam en Geschiedenissen van Nederlands New York.

 

Boekgegevens:
Gids Slavernijverleden Nederland / Slavery Heritage Guide the Netherlands
auteurs: Dienke Hondius, Nancy Jouwe, Dineke Stam & Jennifer Tosch
ISBN: 9789460225048
Paperback / 160 pagina's tweetalige gids Nederlands / Engels

verkoopprijs: EUR 15,00 / verschijningsdatum 5 april 2019