Vooral huizenkopers zijn afhankelijk van adviezen met verstrekkende financiële gevolgen. Maar juist de adviseurs die over die beslissingen gaan, blijken het minste vertrouwen te genieten: minder dan 10% van de Nederlanders heeft vertrouwen in deze beroepsgroepen. Bij makelaars daalde het consumentenvertrouwen sinds 2013 zelfs met 5 punten naar een schamele 6%. De notaris daarentegen, maakt met een stijging van 9 punten een sterke comeback en geniet nu het vertrouwen van 46% van de Nederlanders.

 

Vaklui doen het beter
Dienstverleners die belangrijk zijn voor de kwaliteit van de eigen woning scoren beter: ruim de helft van de Nederlanders heeft veel vertrouwen in elektriciens, timmermannen, cv-monteurs, loodgieters en schilders.

Vertrouwen in beroepsgroepen loopt sterk uiteen
Als referentie is in het onderzoek ook gevraagd naar het publieksvertrouwen in een aantal beroepsgroepen die buiten het domein ‘wonen’ vallen. Verplegers en verpleegsters staan hierbij bovenaan en genieten een groot vertrouwen bij maar liefst 85% van de Nederlanders. Daarna volgen huisartsen en basisschoolleraren met ruim 70%, gevolgd door politieagenten waar iets meer dan 50% van de Nederlanders vertrouwen in heeft. Autoverkopers en politici worden met een magere 10% door maar weinig Nederlanders vertrouwd. Wel is het vertrouwen in politici sinds 2013 met 4 punten toegenomen.

Minste vertrouwen
Helemaal onderaan de lijst van het publieksvertrouwen in beroepsgroepen bungelen verkopers van energiecontracten (5%) en projectontwikkelaars (4%). Directeuren van woningcorporaties hebben de laatste plaats in 2013 verlaten; het publieksvertrouwen in deze beroepsgroep steeg met 5 punten tot 8%.

 Dat blijkt uit een onderzoek* van Vereniging Eigen Huis naar het imago van beroepsgroepen rondom wonen.

* Het onderzoek naar het vertrouwen in 33 beroepsgroepen is in juli 2017 uitgevoerd met het Eigen Huis Marktindicatoronderzoek van GfK onder 666 Nederlanders van 18 jaar en ouder. De resultaten zijn gewogen om representatief te zijn voor de Nederlandse bevolking. Het onderzoek geeft een overzicht van het publieksvertrouwen in een aantal beroepsgroepen die actief zijn op de woningmarkt. Als referentie is een aantal beroepsgroepen opgenomen die geen directe relatie hebben met de woningmarkt.

 


Myreport twitter