b_200_0_16777215_0_0_images_2012_hamer-rechtspraak-button.jpgMeer dan de helft van de Nederlanders denkt dat ons land meer dan 5.000 rechters telt. In werkelijkheid zijn dat er nog niet de helft. Zij behandelen jaarlijks circa 1,7 miljoen zaken. Ook denkt een meerderheid ten onrechte dat rechters meer verdienen dan Tweede Kamerleden. Slechts een kwart weet dat 'de rechtspraak' de organisatie is van alle rechters en dat de minister van Justitie, advocaten en officieren van justitie daar niet bij horen.



Dat blijkt uit representatief onderzoek onder 1800 Nederlanders door Peil.nl in opdracht van de Raad voor de rechtspraak. Het onderzoek maakt deel uit van de Week van de Rechtspraak die vandaag is begonnen. De themaweek heeft als doel de kennis van Nederlanders over de rechtspraak te vergroten. Wanneer mensen meer kennis hebben over rechtspraak neemt de waardering voor het oordeel van de rechter toe, zo blijkt uit eerdere studies.

Deskundige, onpartijdige rechtspraak
Nederland telt circa 2.450 rechters en raadsheren en zij oordelen vaak over ingrijpende zaken. Daarom is het belangrijk dat de rechter een deskundige en onpartijdige afweging maakt. Tijdens de Week van de Rechtspraak kunnen belangstellenden zien hoe een rechter dat doet: met onder meer nagespeelde rechtszaken, een twitterspreekuur en rondleidingen. "We willen mensen de kans geven om op een laagdrempelige manier kennis te maken met de rechter", zegt Frits Bakker, voorzitter van de Raad voor de rechtspraak. "We gaan discussies die aan de rechtspraak raken, graag aan."

Online kennisquiz
Wie zijn kennis van de rechtspraak wil testen, kan op rechtspraak.nl de online quiz spelen. Waar wordt het strengst gestraft, waarom dragen rechters een toga, is een getuige verplicht te komen als de rechter dat vraagt en wie kan een rechter ontslaan? Op donderdag 12 september - tijdens de Dag van de Rechtspraak - gaan honderden rechters in gesprek met opinie- en beleidsmakers over wat goede rechtspraak precies inhoudt.

Week van de Rechtspraak
De Week van de Rechtspraak (www.rechtspraak.nl/weekvanderechtspraak) is van 9 tot en met 14 september. Alle rechtbanken en gerechtshoven organiseren activiteiten als nagespeelde rechtszittingen, twitterspreekuren, debatavonden, een jongerenrechtbank en rondleidingen door de monumentale gebouwen en het cellenblok.

Myreport twitter